neljapäev, 26. august 2010

Teelahkmel

Vähesed püsilugejad on kindlasti märganud, et juba ligi kaks kuud valitseb Loodusluubis täielik vaikus. Sellel on olnud kolm põhjust.

  1. Senise põhjaliku formaadi tööshoidmine oli väga ajamahukas ja kuna vahepeal lisandus ohtrasti retki, ei jäänud kõigi nende üksipulgi kajastamiseks vuti MMi ja kõigi muude suviste ahvatluste taustal lihtsalt enam mahti. Küllap on hea lugeja omal nahalgi kogenud, et suvi ei ole soodsaim aeg tubaste kirjatööde edendamiseks.
  2. Lugejate-poolne tagasiside jäi viimasel ajal eriti kasinaks - mitte et see varemgi massiivne oleks olnud. Blogi pidades on (positiivne) tagasiside tahes-tahtmata oluline motivaator, vaid iseenda jaoks märkmeid tehes ei olekski põhjust neid internetti laadida. Samas kuuldus Loodusluubi kahelt ainsalt teadaolevalt püsilugejalt kommentaare, et need kirjeldused on toredad ja põhjalikud küll, aga mitte kuigi poleemilised - ei oskagi neid õieti kommenteerida. Lisaks mainiti, et lood kipuvad üksteist struktuurilt ja sõnastuselt ülemäära kordama.
  3. Olin ka ise tüdinud aeganõudvate ja valitud formaadi tõttu juba loomuldasa osaliselt ennastkordavate (Tänane retk viis mind taaskord juba tuttavale veevärgi alale…) lugude tootmisest. Viimast probleemi peegeldavad ilmekalt kahe eelneva loo pealkirjad.

Kõik see rääkis selget keelt: käes on aeg blogile joon alla tõmmata või midagi kardinaalselt muuta. Vahepeal plaanisingi Loodusluubiga lõpparve teha, aga see ei tundunud siiski õige. Kõigepealt muutunuks nii üsna mõttetuks seniste kuude vältel tehtud töö. Retkede päevikulaadne kajastamine on tegelikult oluline ka mulle endale, aidates sooritatud retki ja vaatlusi ajas hallata ning saadud andmeid tõhusamalt fikseerida (sh hilisema otsingu tarvis). Vahepealsel ajal olen jätkanud fotode lisamist oma Fotoalbumi pildiportaali - ajaliselt järjestatud ja teatud määral rühmitatud "putukasaagi" leiab siit, siit ja siit. Samas ei asenda see korralikku retkede kronoloogiat daatumite, asukohtade ja kirjeldustega. Ning lõpuks tahaksin ma jätkuvalt loota, et Loodusluubil on potentsiaali pakkuda huvitavat ja õpetlikku lugemist ka teistele harrastus-entomoloogidele ja lihtsalt loodushuvilistele.

Seetõttu püüan nüüd, mil tänavune erakordselt uhke suvi on kui noaga lõigatult otsa saanud, asendudes tuulise ja sajuse varasügisega, asuda vahepealseid rohkeid retki ja vaatlusi kokku võtma. Ajasäästu huvides realiseerub see nädalaülevaadetena, millest ei leia enam ülidetailseid marsruutide kirjeldusi ega täielikke illustreeritud liigiloendeid. Selle asemel piirdun üldistavate kommentaaride, retkede lühitutvustuste, põnevaimate kohtumiste jm seikade kirjeldamise ja vaid kõige huvitavamate/õnnestunumate kaadrite äratoomisega. Loetavuse parandamiseks püüan sisse seada ka selgema struktuuri. Täiendava uuendusena hakkavad nädalakokkuvõtes sisalduma viited Fotoalbumi kaustavahemikele, kus (loodetavad) eriti suured huvilised saavad tutvuda põhjaliku valiku fotodega igalt kirjeldatavalt retkelt.

Armsad Loodusluubi lugejad, ma loodan, et uudne asjadekorraldus sobib paremini nii teile kui mulle endale, tagades käesolevale blogile pika ja viljaka tuleviku. Mis puutub Loodusluubi „toormaterjali“ – retkedesse ja fotodesse –, siis seni, kuni Looja elu ja tervist kingib, pole selle ammendumist küll peljata. J

6 kommentaari:

  1. Väga tore, et autor suurest suveärevusest on üle saanud ;) Loodetavastii on pisielukate tegemisi võimalik jälgida ka läbi pika talve (tukkuvad liblikad, aktsioonis -mblikud jne).

    VastaKustuta
  2. See on plaanis küll. Samas, lisaks pisielukatele on ju olemas ka imetajad (koos oma jälgedega) ja linnud. :)

    VastaKustuta
  3. Kogu selle sissekande väärtuslikkuse kustutab see vihjav roheline. Eks sellest või järeldadagi, et eestlane on ürgvaimult usklik tõug.

    Venekeelne природа on selles mõttes märksa tõesem, rääkides miskist sünnist, eelsünnist või suisa isesünnist.

    Ingliskeelne nature viitab jällegi millelegi naturaalsele, ehedale. Igatahes kumbki suurkeel ei vihja midagi kellegi müstilise kõrgema sekkumisele selles kõiges.

    VastaKustuta
  4. Ahjaa, unustasin ju veel lisada, et kahjuks ei valda ma eriliselt muid keeli, ka mitte maailma kõige kõneldumat.

    VastaKustuta
  5. Hea webxan võiks rohkem iseenda nimel rääkida, tänud samas lingvistlise ülevaate eest!

    VastaKustuta
  6. Oi kui vahva blogi. Alles nüüüd avastasin. Nii tore, et viitsid pildistada, jagada jne. Aitähh!

    VastaKustuta