reede, 27. august 2010

25. nädal (17.-20.06.)

NÄDALA KOKKUVÕTE

Nädala esimesel poolel aset leidnud retki Ulilas olen kirjeldatud juba varasemates postitustes. Neljapäeval sooritasin Viljandisse naasnult jaheldases ja tuulises ilmas õhtuse pooleteisttunnise pisitiiru raudtee taha. Reedel võõrustasime Viljandis pealinnast saabunud sugulasi, millega kaasnes ka üks huvitav putukaleid. Sama päeva õhtul võtsin taas ette pooleteisttunnise retke lähemasse koduümbrusse. Laupäeval jõudsin enne suurt sadu veidi luusida koduaias ja Tomuski järve ääres. Pühapäev pakkus igati positiivse avapaugu kauakavandatud suurele Saaremaa-huvireisile ema, webxani ja kass27 seltsis. Mõistagi ei möödunud ka see päev vahvate loomaleidudeta (lisaks muule põnevale).


Neljapäev, 17.06

Aeg: 19:10-20:40

Koht: raudtee-tagune võsa, makaronivabriku tühermaa

Ilm: vahelduvalt pilves, jahenev, 18...15 kraadi

Üldiseloomustus: hiline lühiretk pakkus pildistamiseks nii putukaid kui taimi. Esimeste seas paistsid silma erinevad liblikad, aga kaadrisse jäi ka mitme muu putukarühma esindajaid.

Retke nael: aasakaruslased (Diacrisia sannio) kuivendataval sooheinamaal; kaunid valge ristiku kogumid makaronivabriku jäätmaal.
Jäädvustatud selgrootuid: Kirju aasasilmik, paar väikest hämarikuliblikat (määramata), tirts, koonlane, kaks liidrikuliiki (sh isane punasilm-liidrik), kimalane, sipelgad ja lehetäid.

Fotoalbum.ee: Selgrootud 2010 Vol2, lk 8, fotod 284...302

Muud avastused: taimedest (tõenäoliselt peagi kaduvad) käpalised kuivendataval soo-alal, kibuvitsatihnik raudteetammi kõrval.


Reede, 18.06

Aeg: 13:30

Koht: propsise koduõu

Ilm: päikeseline, jahe, 17 kraadi

Jäädvustatud selgrootuid. Kirju haavasikk (Saperda scalaris) oli laskunud kaevu kõrval asuva kastmisveega täidetud vanni äärele. See oli mulle teine kord toda kaunist sikku kohata (esmaleid oli 2009. a juunis Tomuski järve äärsel pajul - toona polnud mul sellest uhkest liigist aimugi, nii et üllatus oli suur).

Fotoalbum.ee:

*************************

Aeg: 19:50-21:20

Koht: raudtee-tagune võsa, Tomuski järve ümbrus

Ilm: vahelduvalt pilves, 19...18 kraadi

Üldiseloomustus. Seekordne kodulähiretk toimus soojemas ilmas ja selgrootuidki oli vastavalt rohkem liikvel. Ülipõnevaid leide ei olnud, siiski kohtasin mitmeid senipildistamata (pisi)putukaid.

Retke nael: paarituvad kirivaksikud
Jäädvustatud selgrootuid. Kiilidest rohkesti liidrikke; mitu erinevat kärbseliiki, sh väga pika tagakehaga röövkärbes ja kena väike kirjutiib, mitmesuguseid pisimardikaid; kesaöölane (Euclidia glyphica), taevastiivad, tirtsud, võrgendis nukkuvad pisiröövikud.
Fotoalbum.ee: Selgrootud 2010 Vol2, lk 8 ja lk 9, fotod 306...335


Laupäev, 19.06

Aeg: 12:00...13:10

Koht: koduaed, makaronivabriku ase, Tomuski järve kallas

Ilm: esmalt vahelduv pilvisus, 21 kraadi. Hiljem pilved tihenesid, pärast 13 algas õhtuni kestnud sadu.

Üldiseloomustus: Retk sai toreda alguse, kuid hakkas seejärel kiiva kiskuma. Makaronivabriku alt vabanenud kuumaastikul tänavust esimest silmikut jahtides kukkusin ja põrutasin küünarnukki, õnneks suutsin vältida kaamera kahjustamist. Vaevu Tomuski järve äärde jõudnud, pidin tagasi pöörduma, sest sättis sajule.

Retke nael: tore öölaseröövik koduaias (määramata, leidjaks ema, algne substraat teadmata); kärnkonnakulleste massi-ränne Tomuski järves
Jäädvustatud selgrootuid: harilik tumesilmik (Lasiommata maera), mustsoonvaksik (Siona lineata), määramata kollane karuslane, karuspõrnikas (Trichius fasciatus), täpikpõrnikas (Oxythyrea funesta).
Fotoalbum.ee: Selgrootud 2010 Vol2, lk 9, fotod 336...351

Muud avastused. Minu jaoks uudne nähtus oli kärnkonnakulleste ränne pika, voogleva lindina Tomuski järve lõunakalda äärest järve keskele. Võimalik, et see oli seotud ilma halvenemisega.


Pühapäev, 20.06

Aeg: start Viljandist hommikul enne 8, saabumine Kuressaare Dendro Villasse 20:40. Putuka-uuringud: Allikukivil 9 paiku, Pärnus enne 11, Lihulas 12...13, Pädastes 15 paiku , Koguva külamuuseumis 17...17:30, Kuressaare Dendro Villa dendropargis 21:30...22.

Koht: Viljandi-Kuressaare; vahepeatused: Kõpu mõis, Allikukivi koopad, Pärnu, Lihula, Virtsu-Kuivastu, Pädaste, Liiva, Koguva, Pöide, Laimjala, Valjala, Kaali, Püha.

Ilm. Eel-prognoos oli olnud pühapäevaks peamiselt vihmavaba ja nii ka õnneks läks. Ilm oli samas jaheda- ja tuulisepoolne, peamiselt pilves. Veidi tibutas õhtupoolikul Koguvas. Sooja oli startides 12 kraadi, päeval tõusis 14...15 juurde, jäädes nii püsima õhtuni.

Üldiseloomustus: Saaremaa-reis kujunes peamiselt kultuurireisiks. Avapäeval uudistasime esmalt Kõpu mõisa koos uhke pargiga, leides ühe puu alt pesast pudenenud metsvindipoja. Allikukivi liivakivikoopaid - niisket, udust ja valdavalt kitsast käigustikku, mille vesi on uuristanud Devoni liivakivisse. Pärnus tuli tühjeneva esirehvi tõttu sooritada kummilappimis-peatus
ööpäevast teenindust lubavas rehvitöökojas, mis avati kummatigi kell pool 11.
Lihulas uitasime kesklinnas ja ronisime linnusevaremeis. Pärast praamisõitu nautisime Pädastes webxani sünnipäeva tähistuseks gurmee-pastarooga ja mõisakompleksi ilu. Vaadanud üle iidse Muhu kiriku Liival, suundusime edasi lääne poole, käies tutvumas Koguva ainulaadse, ehedana 19. sajandi keskelt tänini säilinud muuseum-külaga. Üle Väikese väina tammi Saaremaale jõudnult uudistasime Pöide ja Valjala keskaegseid kirikuid ning Laimjala mõis-vallamaja. Kaalis imetlesime jõudsalt edenenud turismimajandust, tehes ka ringi ümber kuulsa kraater-järve. Järgnes põige Püha kiriku juurde, misjärel võtsime suuna Kuressaarele, mille mereäärses tagasopis, Dendro Villa nimelises igati meeldivas kodumajutuspaigas ka ööbima jäime.
Retke nael: üldises plaanis eine Pädastes ja esmatutvus Saaremaaga, putukate osas verikireslase röövik ja huvitavad liblikakookonid Koguva kadakasel heinamaal.
Jäädvustatud selgrootuid. Jaheda ja peamiselt pilvise ilma tõttu oli putukaid liikvel loodetust vähem. Teiste seas said pildile sini-õiesikk (Gaurotes virginea) Allikukivil, 3 liigist kärbsed Pärnus, uudne hiidkimalane Lihula linnusevaremeis, ämblik, vaablane ja sinikiilid (Orthetrum cancellatum) Pädastes, müüriherilane Koguvas, ohtralt viinamäetigusid (Helix pomatia) Dendro Villa dendropargis.
Fotoalbum.ee. Saaremaa-reisi üldkaust; 1. reisipäeva putukad: Selgrootud 2010 Vol 2: 354...385.

Muud avastused: pesast pudenenud metsvindipoeg Kõpu mõisapargis, mägiveised Pädaste karjamaadel, kolm käpaliseliiki Dendro Villa dendropargis.

2 kommentaari:

  1. Seesugune formaat on kahtlemata konspektiivne ja ülevaatlik. Siia sobiks lisada, et «loodetavasti ei pahanda need, kellele reisikirja-laadne Durrelli stiil rohkem sobis».

    Mulle meeldiks lugeda küll ka pikki lugusid, kuid ma valetaksin ka iseendale, kui märgiksin, et olen kõik need kuud põlenud soovist uusi lugusid lugeda. Ei ole minul aega, samamoodi pole ka paljudel teistel aega... Aina märksõnad, pildid ja muu sümbolistika ruulivad.

    VastaKustuta
  2. Durrelli-stiil meeldib mulle endalegi, aga ülevaatlikkus on kõnealusel juhul siiski veidi olulisem kui lugemiselamuse pakkumine. Viimase ihaldajad leiavad raamatukauplusest rikkaliku valiku minust märksa osavamate sõnaseppade loomingut. Samas, kui keegi on kummati väga nördinud pajatava laadi kadumise üle, siis paluksin sellest teada anda käesolevas kommentaariumis. :)

    VastaKustuta