kolmapäev, 19. mai 2010

Linnuõhtu kodu lähistel

Pühapäeva hommik ja lõunagi pakkusid vihmasabinat, kuid õhtupoolikul ilm paranes ja otsustasin siiski sooritada väikese kodulähedase tiiru. Alustasin oma aiast, kus kevadlillede õitsemine on täies hoos, peaosades tulbid ja nartsissid.
Ploomipuude all toimetas nägusamustriline vaksik, arvatavasti keegi kirivaksikutest.
Liikvel oli ka sirelasi ja muid pisitiivulisi.
Raudtee-tagusel märgalal avastasin kõrrel istumas tänavuse esimese hariliku vesikiili (Libellula quadrimaculata). Kahjuks märkas loom mu lähenemiskatset ja lahkus helikopterina sündmuspaigalt. Nii jäi mul vaid imetleda õide puhkenud pääsusilmi.
Pikemalt peatusin sedapuhku makaronivabrikust jäänud tühermaal, kus leidsin tegutsemas mitmesuguseid linde. Nii keksles mullustel kõrtel kadakatäks (Saxicola rubetra), esitades söakat lauluviit ja mind pahuralt põrnitsedes.
Kohal olid ka väiketüllid (Charadrius dubius), pääsukese mõõtu ujeda moega linnud, keda mullugi samas paigas vaatlesin ja keda rahvasuu veel jõerüüdiks kutsunud on. Need enamasti veekogude kallastel elunevad tiivulised ei põlga ära ka vanu kruusaauke ja muid sarnaseid paiku, sulandudes oma sulerüü abil erakordselt hästi liiva ja kruusaga, nii et nende märkamiseks tuleb tõsiselt pilku teritada.
Ka kanepilinnud (Carduelis cannabina) olid samas mullugi esindatud. Need kultuurmaastikku eelistavad nägusad linnukesed toituvad peamiselt taimeseemnetest, aga ka putukatest, tegutsedes põhiliselt maapinna lähedal.
Samast paigast leidsin ukerdamas huvitava punakaspruuni poi, ligi sentimeeter pika, keda pole seni määrajate abil veel tuvastada suutnud.
Ühel Tomuski järve äärsel rohukõrrel istus aga tore kirju naksur, kes webxani abiga liivanaksurina (Lacon murinus) tuvastatud sai.
Hiljem põgusat õueringi sooritades märkasin majaseinal istumas enda jaoks uudset, umbes 1,5-sentimeetrist sikku. Hiljem leidsin määrajast, et tegu oli okaspuu-kooresikuga (Rhagium inquisitor) - iseenesest õige hariliku ja metsameeste põlu all oleva loomaga, kes polnud lihtsalt veel minu teele sattunud. Karta samas võib, et meie majaseina suhtes ei evinud sikk just kõige paremaid kavatsusi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar